Уловът на миди в Гърция се очаква да претърпи спад с 90% спрямо 2023г., разказват местни рибари, цитирани от Ройтерс.
Причина за това е високата температура на морето.
Това е вторият път за три години, когато температурата на водата засяга сериозно реколтата от миди в Северна Гърция, където са съсредоточени голяма част от мидените ферми в южната ни съседка.
Следващата година също се очаква да бъде тежка, разказва Анастасиос Закалкас, защото всички семена за предстоящия сезон също са загинали.
„Не знаем как ще преживяваме през новата година. Нашата основна и единствена работа е мидите,” добавя той.
Серия от топлинни вълни удари Гърция през юли, повишавайки морските температури в Термайския залив, основната област за производство на миди, над 30 градуса по Целзий за няколко дни - твърде горещо за оцеляването на мидите.
Гърция последно регистрира масова смъртност на миди през 2021 г.
„Намираме се много близо до колапс на производството на миди в Гърция, затова държавата трябва да подкрепи тези хора“ смятат фермерите.
Производството на аквакултури в Гърция е на стойност над 619 милиона евро през 2021 г., трето в Европа след Франция и Испания, според Организацията на производителите на аквакултури в Гърция (HAPO). Гърция е сред основните производители на средиземноморски миди в Европа и изнася почти целия обем от 20 000 тона, които се отглеждат ежегодно от малки семейни предприятия.
Испания също е регистрирала смъртност на миди, въпреки че гръцкият сектор е най-тежко засегнат, защото почти всички ферми са концентрирани в един регион – Северна Гърция.
За около 100-те семейства, които се занимават с производство на миди в малкото солунско градче Кимина, бъдещето изглежда мрачно. Те търсят държавно обезщетение, за да изплатят дълговете си, докато други търсят работа във фабрики, казва той.
„Страхуваме се,“ казва Сотирис Царос, друг производител на миди. „Ако това се случи отново догодина, всички ще напуснем и всичко, което съм изградил като фермер през последните 30 години, ще изчезне.“