Общоевропейски закон даде зелена светлина за отглеждането на ГМО култури в ЕС

  10 Октомври 2016, 11:19     4206     0   
     


Общоевропейският закон, гласуван през Март 2015 г., даде зелена светлина за отглеждането на ГМО култури в ЕС след години на застой, съобщи Ройтерс. Законът обаче осигурява на отделните страни правото да забраняват ГМО култури, дори и след като въпросните са били одобрени от Европейската комисия.

През септември 2015 г. Германия съобщи на ЕС, че няма да разреши отглеждането на генетично модифицирани култури на своя територия. Имаше обаче известни вътрешни спорове дали тази забрана трябва да се въведе от федералното правителство или от местните власти в страната.

Земеделският министър Кристиан Шмид искаше отделните области да въведат забраната със свои местни регулации. Местните органи пък очакваха ограничението да бъде наложено като закон, спуснат от федералното правителство. Това беше така, защото подобна забрана е трудна за законово обосноваване и затова може да бъде оспорвана.

В крайна сметка всички германски министерства са се договорили за проектозакона, видян от Ройтерс. Проектът ще бъде обсъден с местните власти и с различните индустриални асоциации, преди да отиде за гласуване в началото на Ноември.

GE (генно инженерни) храни или ГМО (генно модифицирани организми) са растителни или месни продукти, чиято ДНК се променя от добавянето на гени от други видове (напр., бактерии), които често се използват, за да се предотврати развалянето, борбата срещу вредители и насекоми, размножаването на вируси, пестициди, и антибиотичната резистентност.

Според IRT (Институт за разумни технологии) и Центъра за безопасност на храните най-често срещаните генно модифицирани култури в Съединените щати включват соя, памук, царевица, рапица, захарно цвекло, хавайска папая, тиквички, жълта тиква и люцерна. Според Националният експортен портал през последните няколко години САЩ заемат сравнително неголям, но устойчив дял във външната търговия на България с относителни тегла от порядъка на 1.5% от износа на нашата страна и 0.8% от вноса. Част от гореизброените продукти основно се внасят в България под формата на суровина за хранително-вкусовата промишленост или храни-заместители.


     

 


Последни

България

AПИ разширява пътя между магистрала Струма и Кулата

   25 Ноември 2024   481    0
Свят

Уловът на миди в Гърция спада с 90% през 2024г.

   11 Ноември 2024   821    0