Ново проучване констатира, че веганите са по-представени към фрактури на костите, от хората, които ядат месни продукти.
Доклада е изготвен от Европейското перспективно разследване на рака и храненето(EPIC) и бе публикуван в понеделник в медицинския журнал „BMC Medicine“.
В изследването са участвали 54 898 души, от които 1982 вегани, 29 380 хранещи се с месо, 8037 пескатарианци и 15 499 вегетарианци. Използваните данни са събирани от 1993г. до 2010г.
В него учените са стигнали до извода, че при хората, които спазват веган диета, вероятността от фрактури на костите е 43% по-голяма, от тази при хората, които се хранят с месо.
Най-голямата разлика е наблюдавана при тазобедрените счупвания, към които веганите са 2.3 пъти по-предпоставени.
„Открихме, че при веганите вероятността от фрактури на костите е по-голяма. Като обобщение, при хората, които се хранят само с растителни продукти, се наблюдава около 20 случая на счупвания повече на 1000 души“ коментира авторът на изследването д-р Тами Тонг от „Nuffield Health“ – най-голямата здравна благотворителна организация във Великобритания.
Тя добави, че освен при веганите, подобни тенденции, макар с по-ниски нива, се наблюдава и при вегетарианците, както и при хората, които спазват пескатарианска диета.