Млади хора от Пловдив се учиха как да правят вино

  20 Февруари 2025, 22:28     180     0   
     


Младите хора от Народно читалище „Проф. Кирил Дженев“ в Пловдив показаха жив интерес към един от най-старите занаяти в региона – винопроизводството. В рамките на инициативата „Модерна занаятчийница“, те посетиха село Брестовица, което неслучайно е познато като Столицата на виното в България. Там, сред лозовите масиви и дългогодишните традиции, те се запознаха отблизо с процесите на създаване на вино – от гроздобера до ферментацията.

В търсене на вкуса между миналото и бъдещето

Домакин на събитието бе опитният енолог Димитър Кючуков – ръководител на семейната винарска изба Вила Винифера. Той представи на участниците историята на винопроизводството в региона и разясни основните разлики между традиционните и съвременните методи.

„Традиционното ръчно производство запазва автентичността и характера на виното, докато модерните технологии гарантират прецизност, стабилност и постоянство в качеството,“ – сподели Кючуков.

Младежите наблюдаваха нагледно меленето на гроздето, процеса на мацерация и контролираната ферментация, като получиха ценни разяснения за ролята на дървените съдове, иноксовите резервоари и съвременните ферментационни системи.

Органично винопроизводство – хармония с природата

Особен интерес предизвика темата за органичното винопроизводство, което съчетава природосъобразни практики с нови технологии. Участниците научиха как съвременните винари все по-често се завръщат към устойчиви методи, използвани от техните предци, но обогатени чрез научен подход.

Въпроси, отговори и винени открития

След демонстрациите се проведе оживена дискусия. Младежите зададоха множество въпроси относно процеса на ферментация, възможностите на индустриалното срещу бутиковото производство и как различните сортове грозде влияят на вкуса и аромата на виното.

Особено ги впечатли фактът, че от червено грозде може да се направи бяло вино, ако сокът му се отдели от ципите навреме, както и че оранжевото вино – произвеждано чрез ферментация на бели сортове с ципите – има древна история по нашите земи още от времето на траките.

Пътят на знанието и традицията продължава

Танцьорите от читалището си тръгнаха от Брестовица не само с нови знания, но и с вдъхновение. Те бяха поканени да се включат в празненствата по повод Трифон Зарезан, а много от тях изразиха желание да участват в следващия гроздобер и кампании на местните изби.

„Модерна занаятчийница“ за пореден път доказа, че занаятите не са изгубено изкуство, а жива и развиваща се част от културното наследство на България, която вдъхновява младите хора да откриват, създават и предават нататък.

Проектът се финансира от Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за периода 2023-2025, НПИМД-081-К01-0БЛ-2024.