Центърът по вирусология към Университетската болница в Бон, Германия, обяви резултати от ново изследване на коронавируса.
Според проучването COVID-19 не оцелява във въздуха и не остава върху плодове, зеленчуци и други хранителни продукти като хляб. Лекарите от Бон смятат, че основният начин за заразяване е чрез предаване на въздушни капки – при директен контакт с преносител или чрез контакт с ръце.
„Новият корона вирус може да се прехвърля от човек на човек. Основният път на предаване е капковата инфекция. Заразяването може да се случи директно от човек на човек през лигавиците на дихателните пътища или индиректно чрез ръцете, които след това се привеждат в контакт с устната или носната лигавица. Известни са и случаи, при които хората са се заразили от засегнати от вируса, които са проявили само леки или неспецифични симптоми. Делът на действително асимптоматичните случаи не е ясен, но според СЗО и данните от Китай изглежда, че те не играят основна роля в разпространението“ смятат лекарите от Центъра по вирусология към Университетската болница в Бон.
На повърхности като пластмаса и метал вирусът оцелява най-много три часа, защото изсъхва.
Според германските вирусолози COVID-19 може да оцелее най-дълго на влажни места като мивка, тоалетна, кухня и други мокри повърхности.
Вирусът се задържа върху дрехите, но досега няма регистриран случай на инфектиран през дрехите и експертите изключват тази възможност. Единственият доказан начин за заразяване е чрез директен или косвен контакт с преносител на вируса.
Според тях носенето на маска може да създаде фалшиво чувство за сигурност, което да доведе до пренебрегване на другите основни мерки като често миене на ръцете и дезинфекциране. Ако човек реши да носи маска, тя трябва да е правилно поставена и да не бъде пипана дори и случайно.
„Както при грип и други остри респираторни инфекции, слагането на ръка при кашлица и кихане, както и спазване на разстояние от болните (приблизително 1 до 2 метра) също предпазват от предаване на новия коронавирус. С оглед и на грипната вълна тези мерки са препоръчителни навсякъде и по всяко време“.