Българската зелена салата е пълна с нитрати. Това показва експеримент, направен от Сергей Иванов, молекулярен биолог и управител на Центъра по биология на храните и експерт по качество и безопасност на храните.
"За първа година откривам толкова високо съдържание на нитрати в българската зелена салата" коментира експертът, пише в. "Телеграф".
Около 5 пъти над нормата се оказаха изследваните родни репички, в които беше открито съдържание и на нитрати, видоизменени нитрати, които са канцерогенни, обясни Иванов.
От 13-те взети проби 5 са над нормите, а само краставицата, която е с произход Гърция, се оказа абсолютно чиста. 100 милиграма на килограм нитрати бяха намерени в изследвания зелен чесън, което е няколко пъти над нормата. За листните зеленчуци тя е 200-300 милиграма на килограм. Ако обаче този чесън се изследва в лабораторни условия, то ще се установи, че реалното съдържание на нитрати е 500 милиграма на килограм или около два пъти над нормата.
Съдържанието на нитрати в зелената салата също е много високо, установи експертът. Силно оцветена лакмусова лентичка в лилаво. "Лилавият цвят е много наситен, това е ясен знак, че съдържанието на нитрати в салатата е прекалено високо, добави той.
Най-опасни за хората са зеленчуците, които се продават в края на месец февруари и началото на месец март - те са изцяло отгледани в оранжерии и се прекалява с наторяването им, наблегна Сергей Иванов